top of page

Закладення дендропарку на шкільній території Старотроянівської ЗОШ І-ІІІ ступенів


«Хто садить дерево – благословен»

Максим Рильський

Територія шкільного подвір’я давно потребує ландшафтної реконструкції, тимбільше є місцина між школою та спортивним майданчиком. Посередині дорога, хоч і не з інтенсивним рухом. Було вирішено тут створити паркову зону, але вона повинна мати незвичайний вигляд, з формами дерев і кущів, що будуть підстригатися і формувати незвичну крону. Рішення створити парк досить актуальне тому, що створення паркової зони такого стилю є засобом забезпечення безпосередньої участі школярів в озелененні навколишнього освітнього простору.

Учні проявлятимуть свої творчі здібності у процесі дизайнерського перетворення пришкільної ділянки. Стаючи учасниками проекту, школярі спробують себе в різних соціальних ролях, що сприятиме їх подальшої успішної соціалізації в суспільстві.

Постало друге питання – де взяти посадковий матеріал. Рішення прийшло вчасно – перші саджанці 17 смерек та 1 піхту подарувала школі випускниця 2018 року Карайван Христина. Зібралися небайдужі учні учнівського самоврядування «Червоні вітрила»: Тюлю В. (10кл.), Іванов А. (10кл.), Глиба Е. (11 кл.), Карайван А. (11 кл.), Ільїчов О. (10 кл.), Агдерлі О. (9 кл.), Карайван Д. (9 кл.), Галацан Д. (8кл.), Галацан О.(8 кл.), Биков Т. (7 кл.), Глиба Д. (7 кл.) та висадили першу партію саджанців.

Плануємо ще придбати саджанці хвойних кущів та дерев, бо, прикрашаючи шкільне подвір’я, ці рослини будуть позитивно впливати на здоров’я наших учнів та вчителів . Рослини – наші старовинні друзі і цілителі, які очищають повітря від вуглекислого газу і збагачують його киснем, вбирають шкідливі речовини з грунту і збирають пил, заглушають гучні звуки і створюють тінь. Але крім безперечної хімічної взаємодії з навколишнім середовищем, рослини вступають у метафізичний контакт, про який так люблять розмірковувати флористи. Вони впевнені, що рослини – живі істоти, що володіють значним біополем, яке впливає на людину. Лікарі неспроста рекомендують деяким своїм пацієнтам відпочити, наприклад, в сосновому бору. Фітонциди хвойних рослин відкриті давно. Ялівець, ялина, сосна наповнюють повітря негативно зарядженими іонами, що поглинають шкідливі випромінювання. Хвойні дають людині життєву енергію. Хвойне дерево – джерело корисних фітонцидів. Прогулянка хвойними насадженнями позитивно впливає, як на фізичний, так і на емоційний стан людини. Цілющий аромат хвойних рослин корисний при багатьох хворобах дихальних шляхів і нервової системи. Напевно, всі дорослі знають, що ефірні масла, які виділяються хвойними деревами, дуже добре очищають повітря від різних бактерій, а також благотворно впливають на дихальну систему людини. Особливо корисні прогулянки під соснами дітям з частими бронхітами.

Попереду велика робота: нам треба підготувати таблички з підписами видових назв рослин; учні запропонували вигонкою саджанців зайнятися прямо у школі: посадити у одноразові стаканчики насіння дубу, каштанів тощо.

Дякуємо всім, хто допоміг з посадковим матеріалом, надавав допомогу у висадженні саджанців, навчав це робити вірно.

Маємо надію, що через декілька років ця паркова зона стане місцем відпочинку учнів і жителів нашого мікрорайону, але для цього потрібна допомога громади. Щоб придбати екзотичні рослини звичайно потрібна допомога небайдужих спонсорів: наших випускників Старотроянівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Сподіваємося на підтримку цієї ідеї та допомогу у створенні краси для наших дітей та умов для зміцнення їх здоров’я!


Старотроянівський заклад загальної середньої освіти

bottom of page