top of page

Тиждень української мови і літератури в школі


Предметний тиждень у школі – це завжди святковий настрій, очікування чогось незвичайного, але, звичайно, і нелегка праця. З 4.03.2019 по 07.03.2019 у Старотроянівській ЗОШ І-ІІІ ступенів був проведений вчителями Карайван Н.В., Михайловою Л.Г., Демир А.І. Тиждень української мови та літератури. Заходи, які були заплановані перетворили дні шкільного життя на свято Українського Слова, яке з гордістю, любов’ю линуло з вуст учнівської молоді. Кожен день цьогоТижня був насичений і цікавий.Отож, запрошуємо Вас до уявного перегляду свята – Тижня української мови та літератури

Понеділок (04.03)

Відкриття Тижня української мови та літератури ознаменувалось флешмобом «Згадай правило!».

Вчителем української мови та літератури Карайван Н.В. був проведений відкритий урок у 7 класі «Узагальнення вивченого матеріалу з теми «Прийменник»» з використанням мультимедійних засобів навчання та інтерактивних вправ. Учні на уроці, крім повторення з теми «Прийменник», ознайомилися з особливостями професії журналіста та спробували себе в цій ролі.

Участь у Всеукраїнській грі «Соняшник» сприяло розвитку інтелектуальних здібностей учнів.

Вівторок (05.03)

День другий приніс виставку конкурсних робіт „ Казку складаю сам ” (5-11 класи), на якій презентували свої роботи учні. Усі твори заслуговують на увагу. Відрадно, що кожному автору не байдужа доля рідної мови, а значить і рідної Батьківщини. Ми мали змогу читати книги, написані нашими учнями. Цього ж дня був проведений конкурс малюнків „ В гостях у казки ” (5-6 кл.).

Вчителем української мови та літератури Михайловою Л.Г. був проведений конкурс ерудитів „Як ми знаємо творчість Т. Г. Шевченка ”. (10-11 класи)

Вчителем української мови та літератури Демир А.І. були проведені відкритий урок «Узагальнення знань з теми «Орфографія. Орфоепія. Графіка»» (5 клас) з використанням мультимедійної презентації та ігрових форм роботи та виховна година «Шевченко-художник» у 8 класі, де учні мали змогу познайомитися з картинами Т.Г.Шевченка та відчути красу його творів.

Середа (06.03)

Для розвитку грамотності у дітей була проведена виставка кращих зошитів з української мови та літератури серед учнів 5-11класів.

Учителем української мови та літератури Михайловою Л.Г. був проведений відкритий урок «Ступені порівняння якісних прикметників, їх творення» у 10класі з використанням мультимедійних засобів та інтерактивних вправ, які сприяли розвитку практичних вмінь учнів, які так необхідні при складанні ЗНО.

Четвер(07.03)

Зранку вчителями був підведений підсумок конкурсу диктантів «Україна в нас одна» (5-9 класи).

Вчителем української мови та літератури Карайван Н.В. був проведений вечір «Я люблю Україну!», на якому взяли участь не тільки діти , але й мами. Гра розпочалася з представлення команд Команда «Патріоти» та команда «Краяни». Перший раунд – розминка, в якій слід було послухати вірш і спробувати запам’ятати якомога більше назв квітів з традиційного українського віночка.Другий раунд був під назвою «Вправний перекладач»: командам необхідно було перекласти на українську мову фразу з російської. Третій раунд – «Юний географ». На дошці зображена була карта України. Запитання для команди № 1, 2 яка область зафарбована зеленим кольором?Четвертий раунд «Більше-менше». П’ятий раунд «У рідному краї й серце співає», якийвиявив знавців української народної пісні.Шостий раунд «Мовні сходинки». Було запропоновано командам дібрати за одну хвилину якомога більше слів, кожне з яких буде більше попереднього на одну букву. Слова мають бути іменниками у формі називного відмінку. Для гри з уболівальниками були дібрані завдання для учнів з метою підготовки до ЗНО.Сьомий раунд «Народна мудрість». Капітани отримали своє завдання, яке повинен показати своїй команді без слів.

1. Слово – не горобець, вилетить – не спіймаєш.

2. Вовків боятись – в ліс не ходити.

Восьмий раунд «Вірю не вірю», на якому перевіряються, чи знають команди українців, які прославили нашу державу.

Дев’ятий раунд «Коса – дівоча краса».Учасники, взявши гребінці й дзеркальця, змагаються у мистецтві заплітання коси. Решта учасників команд продовжують змагатися. Вечір відбувся на передодні свята 8 Березня, тому командам було запропоновано згадати і проспівати якомога більше куплетів із пісень про маму. За кожен куплет – один бал команді. Наприкінці конкурсу учням та батькам було запропоновано послухати пісню «Мамина сорочка» у виконанні випускниці 2018 року Карайван Х.І. та виписати всі іменники, які є в цій пісні.

Десятий раунд «Розстав букви, щоб вийшло слово» або «Дешифратор». Останній раунд має назву «Жортівлива торбинка». Гравці витягали з торбинки номери жартівливих запитань і відповідали на них.

Журі підвели підсумки, кожен учасник отримав солодощі. Вечір завершився заключними словами вчителя : «За результатами конкурсу, можна впевнено сказати, що кожен із Вас гідний називатися українцем. Напередодні свята хочу привітати всіх з наступаючим святом, побажати кожному здоров’я, сімейного затишку та достатку. Хай кожен з Вас добрим ділом стверджує, що нашому роду – нема переводу. Дякую всім!»

Підсумковим заходом Тижня української мови та літератури став аукціон, на якому діти за зароблені протягом тижня філи (грошова одиниця тижня) могли придбати україномовні газети, шкільне приладдя та солодощі. Спонсорами аукціону стали самі вчителі української мови та літератури.


Старотроянівський заклад загальної середньої освіти

bottom of page