top of page

Впровадження НУШ у Старотроянівській ЗОШ І-ІІІ ступенів


Із вересня навчальний рік стартував по-новому. Одним з основних впроваджень освітньої реформи є програма Нової української школи (НУШ). Чи запрацювала НУШ у Старотроянівській ЗОШ І-ІІІ ступенів?

У 2018/2019 навчальному році Старотроянівська ЗОШ І-ІІІ ступенів долучилася до впровадження нового Держстандарту початкової освіти, у якому головним є результат, а не процес. Першокласники навчаються за новими програмами: опановують знання та навички через діяльність, висловлюють свої думки і почуття, розвивають уміння слухати й поважати інших, відповідати за себе та свої вчинки змалечку. На сьогоднішній день заклад освіти забезпечений підручниками для першачків на 100%.. Перед тим, як розпочати навчання, закупили за рахунок Старотроянівської сільської ради також інтерактивний мультимедійний комплекс та засоби навчання в нових умовах (наприклад, таблиці, танграм, килимок-пазл тощо).

У Старотроянівській ЗОШ І-ІІІ ступенів були створені умови для облаштування сучасного освітнього середовища відповідно до стандартів НУШ: учні забезпечені одномісними партами, клас поділений на освітні осередки:

  • осередок читання – зберігаються книжечки для читання, мовні ігри, засоби для театралізації;

  • математичний осередок – містить ігри, ваги, грошові знаки, мірний посуд, фігури, годинники, також є конструктори LEGO.

  • осередок досліджень– наявні глобуси, мікроскоп, лупи, природничі енциклопедії; кімнатні рослини, Також, у цьому центрі проводять дослідження – спостерігали, як тане сніг, як пливе апельсин у воді, як з верби розпускаються котики тощо.

  • осередок відпочинку – знаходиться килим для відпочинку з подушками.

  • осередок навчання – розташовані одномісні парти.

  • ігровий осередок - містить ігри, килимок пазлів тощо.

  • осередок творчості «Наш ермітаж» – виставка творчих робіт учнів, зберігаються олівці, фарби, маски театральні.

  • осередок вчителя – робоче місце вчителя, де містяться матеріали для уроків, ТЗН тощо.

Важливим моментом у навчанні є «Ранкове коло». Це 20-хвилинне спілкування з учнями перед уроками. На ньому обговорюють повсякденні речі, які налаштовують дітей на навчання, на день, звертається увага на настрій дітей.

Загалом, усе навчання організоване без примусу. Уроки вдома діти не роблять, а навчаються лише в школі.

Кожен тиждень є тематичним – «Друзі», «Професії», «Пори року» тощо. Діти вивчають певну тему на усіх уроках – читають, співають пісеньки, рахують, спілкуються англійською.

Учителі Тузла О.І., Мусафир Л.І., Тодоров М.Д, які навчають дітей за програмою НУШ, постійно навчаються. Зокрема, через мережу інтернет, за допомогою друкованих матеріалів, відвідують тренінги з метою удосконалення професійної компетентності вчителів початкових класів у процесі впровадження НУШ, підвищення науково-теоретичного й загальнокультурного рівня, професійної майстерності, розвитку творчої ініціативи, формування готовності до самоосвіти.

Один з принципів НУШ – партнерство, у тому числі між школою та батьками. У новому законі «Про освіту» прописано, що останні несуть відповідальність за навчання дитини і повинні їй допомагати.

Це є суттєвою зміною для покращення виховного процесу. Сьогодні ж, батьки, вчителі і діти є повноправними членами освітнього процесу і співпраця між ними допоможе досягти докорінно інших, кращих результатів.

Батьки можуть приходити до класу, допомагати учням на певних етапах навчання. Також, відповідно до вимог НУШ, змінилася система проведення батьківських зборів. Це вже не обговорення, яка дитина – хороша чи не дуже, спокійна чи гіперактивна. Учитель фактично проводить тренінги, на яких і роз’яснює педагогіку партнерства та яким чином батьки мають допомагати.

На практиці, впровадження педагогіки співпраці з батьками у Старотроянівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, позитивно впливає на першокласників та приносить свої результати.

Зокрема, батьків залучають як волонтерів, адже дієві форми роботи вимагають допомоги. Оскільки дітки маленькі і не можуть, наприклад, самостійно гарно вирізати деталі та зробити аплікацію. Надалі, у планах залучати батьків до організації активного відпочинку, планування екскурсій тощо.

Втілити головну мету НУШ – змінити освітнє середовище, впровадити навчання для життя – можливо саме завдяки партнерству з батьками.


Старотроянівський заклад загальної середньої освіти

bottom of page